petek, 5. junij 2009

Noughts & Crosses - maj 2009


Majsko srečanje je bilo zadnje takšno 'resno' pred poletnimi počitnicami. Seveda nas v juniju čaka še eno takšno bolj sproščeno – čisto pravšnje za zaključek leta.

Tokrat smo se dotaknili kar zahtevne teme, ki pa je v knjigi vseeno drugače opisana, kot jo poznamo v realni situaciji. Temo bi po svoje lahko opisali kot 'obrnjeni' rasizem. Noughts – belopolti so tisti, ki so zatirani in jih Crosses – temnopolti obravnavajo kot manjvredne. Glavni osebi sta fant Callum (Nought) in dekle Sephy (Cross). Poznata se že od otroštva, sta si všeč in se tudi zaljubita. Vendar to njuno ljubezen onemogočijo prav razmere, v katerih živita. Nahajata se na dveh popolnoma nasprotnih in različnih bregovih sveta in kljub močni ljubezni ne moreta premagati ovir do njune sreče.

Zelo težko je razumeti opisano situacijo v knjigi, saj podobne zgodbe poznamo le iz medijev, televizijskih filmov, na srečo pa v resničnem življenju nihče od nas nima tovrstne izkušnje.

Vseeno smo se strinjali, da je dobro, da kdaj posežemo tudi po takšni knjigi s tovrstno (malo bolj zahtevno) tematiko. Na ta način se zavemo, s kakšnimi težavami bi se lahko v drugem svetu, v drugem času spopadali in so nam na srečo te težave prihranjene. Na ta način tudi uzavestimo probleme, ki se dogajajo v svetu in jih skušamo na nek način razumeti.

Vedno in povsod nam branje nudi svojevrstno izkušnjo in vsaka knjiga nam odstre nov košček obzorja ter pridobimo kanec novega znanja in izkušenj. Na nek način nas vsaka prebrana knjiga do določene mere spremeni, seveda kolikor si to sami dopustimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar