ponedeljek, 4. oktober 2010

Holes - Zeleno jezero


Za začetek smo malo razgibali možgane v nevihti možganov, igri asociacij. Na tablo smo v obliki miselnega vzorca zapisali besede/asociacije na naslov knjige, ki smo jo prebrali za srečanje – HOLES / ZELENO JEZERO. Najprej je razmislil vsak pri sebi, nato se je pogovoril s svojim sosedom in nato so se skupaj v skupini dogovorili za eno besedo, ki so jo nato zapisali na tablo.

Sledilo je preizkušanje naših poetskih sposobnosti - skušali smo ustvariti ČINKVINE: kratka pesnitev, lahko tudi samo asociacije na izbrano besedo. Držimo se nekaj pravil, in sicer: najprej zapišemo besedo, ki je samostalnik, v drugi vrstici zapišemo dva pridevnika, sledijo trije glagoli, 4 besede, ki zaznamujejo občutke in na koncu, v zadnji/peti vrstici zapišemo sopomenko.


Vsaka skupina (3, 4 dijaki) si je izbrala 1 besedo, ki je bila zapisana na tabli in na to besedo so v skupinah ustvarjali činkvine – skoraj vsi dijaki so zapisali svojo. Nato so se v skupini dogovorili in po eno iz vsake skupine zapisali na tablo.

Na takšen način smo osvežili spomin in ponovili dogajanje v sami zgodbi. Tako smo se spomnili, kdo so osebe in kako je zgodba 'tekla', kaj se je zgodilo.


Glede na večje število dijakov, ki so se udeležili tokratnega srečanja, smo se razdelili v tri skupine. V vsaki skupini je nato tekel pogovor o knjigi oz. njeni vsebini in o temah, ki jih knjiga prinaša. V oporo so nam bila naslednja vprašanja:

- Vam je bila knjiga všeč, kaj pa potek zgodbe,

- Kateri od likov vam je še posebej ostal v spominu, po vašem mnenju izstopa, zakaj?

- Kaj je bil ključni dogodek za zgodbo

- Kako se prepletajo 3 zgodbe, kdaj ste ugotovili, da so med seboj povezane oz. da se zgodbe likov prepletajo,

- Kakšen se vam je zdel odnos nadzornikov

- Kakšen se vam zdi konec, ste pričakovali drugačen razplet

- Se vam zdi zgodba verjetna, realna

- Kako gledate na 'otroško delo', izkoriščanje otrok

- Kakšen namen so imele te kolonije v zgodbi in ali mislite, ali še kakšne takšne obstajajo

- Fantje v zgodbi imajo vzdevke, kakšni so se vam zdeli

1 skupina se je pogovarjala v angleškem jeziku

2 skupini pa v slovenskem jeziku

Ni komentarjev:

Objavite komentar