torek, 5. oktober 2010

Še ena sezona je za nami

V zadnjih dneh pouka (šol. leto 2009/2010) se je iztekla tudi še ena sezona Branja je žur.

Vsako leto smo bolj zavzeti in zagnani, kar kaže tudi naša udeležba, saj smo na vsakem srečanju zabeležili več kot 20 udeležencev. Končna številka vseh udeležencev pa se je ustavila pri 67. Kar lepo število za čas, v katerem nekateri pravijo, da branje ni več moderno, da mladi prosti čas preživijo le ob računalnikih. Mi ves čas dokazujemo nasprotno – mladi uživajo ob knjigah, še bolj pa je prijetno in veselo ob srečanjih, ko se pogovarjamo o prebranih delih oz. o temah, ki jih prebrana dela prinašajo. Nič hudega, če pogovor zaide tudi v bolj splošne vode oz. nanese pogovor na kakšno drugo temo. Saj to pa je naš cilj – pogovarjati se o prebranih delih in o temah, ki jih prebrano odpira in prinaša.

Letošnja sezona je bila še posebej zanimiva, saj je na vsakem srečanju pogovor potekal v 2-3 skupinah, ena skupina se je vedno pogovarjala v angleškem jeziku, kar je bil še dodaten izziv in spodbuda. Za uvodno motivacijo pa smo tudi uporabili zabavne in zanimive ter vedno drugačne metode oz. oblike dela v razredu.

Letos je bilo izvedenih 6 srečanj v okviru Branje je žur. Razen prvega srečanja (uvodne informacije) so bila vsa srečanja namenjena pogovoru o prebranih knjigah. Tako smo se v tem šolskem letu pogovarjali o knjigah Boy 2 Girl, Holes (Zeleno jezero), Pirates!, The Last Hero, The Crew (Ekipa). Pri izposoji knjig za dijake smo sodelovali z Mariborsko knjižnico, ki je preko medknjižnične izposoje priskrbela knjige iz drugih slovenskih knjižnic, ki so pretekla leta sodelovale v tem projektu. Vse leto je kot predstavnica Mariborske knjižnice z nami sodelovala ga. Agica Kovše.

Ob koncu lahko rečemo le, da si takšnih sezon, kot je bila letošnja lahko l e še želimo. Tako sedaj ob zaključku šolskega leta rečemo, da se vidimo prihodnje leto, zagotovo ob zanimivih knjigah in še bolj zanimivih pogovorih.


Ni komentarjev:

Objavite komentar