četrtek, 23. april 2009

Džank - april 2009

Junk

Ta knjiga nikogar ne pusti ravnodušnega. Avtorja Melvina Burgessa smo že spoznali na enem od prejšnjih srečanj, ko smo se pogovarjali o knjigi Doing it. Tudi v knjigi Junk (prevod Džank) je ubral zelo podoben stil pisanja. Vsako poglavje 'pripoveduje' druga oseba in tako skozi celo knjigo spremljamo zgodbo skozi različne oči.
Tema same knjige je najbrž jasna. Vsekakor pa smo dobili nek nov pogled na droge in na ljudi, v našem primeru bi lahko rekli otroke, ki se srečujejo z drogami in kam jih vse to pripelje.
Ugotavljali smo, da so pravzaprav osebe v zgodbi stare od 13 do 16 let in v zgodbi jih spremljamo približno tri leta. V tem času pa se jim zgodi zelo veliko: pobeg od doma, nastanitev v skvatu (zapuščeni hiši), novi prijatelji, prvi stiki z drogo, zabave, kako preživeti brez denarja, odvisnost od drog, odvajanje, nosečnost, otrok, vrnitev domov k staršem, na nek način vrnitev v 'staro' življenje, ampak z novimi izkušnjami, ki pa vse niso bile prijetne.
Če so se na začetku zgodbe lahko rečemo otroci posmehujejo vsem tistim, ki hodijo v službo in živijo 'po pravilih', ob koncu spoznajo, da je to edini pravilni način, ki obstaja. Vse ostalo pa več ali manj posamezniku samo škodi.
Tako pedagoško zguljeno lahko tudi zapišemo – knjiga za vsakega mladostnika, da se izogne nepotrebnim težavam. Lekcija, kaj vse se lahko zgodi. Sicer vemo, da vsi mladostniki mislijo in pravijo: »Meni pa se kaj takega že ne more zgoditi …« Tudi vsi mladostniki v zgodbi so bili takega mnenja in vsi so bili dovolj »pametni«, kdaj bodo nehali. Pa vendar jih je to pripeljalo v velike težave.
Konec je vseeno dober, lahko pa bi se končalo tudi drugače. Vsekakor vredno prebrati, da spoznamo, kaj se (lahko) zgodi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar