četrtek, 23. april 2009

Severni sij - november 2008


Po selitvi na različne lokacije smo se vsi malo bali, kako bo naprej z izvajanjem izvenšolskih dejavnosti. Vendar je bil strah odveč, vsaj kar se tiče Branja je žur. Otroci so prišli v velikem številu in pogovor se je lahko živahno odvijal, kot je to pač pri drugogimnazijcih običajno.
Svoj prostor nam je prijazno ponudila Pionirska knjižnica Rotovž, s katero smo sodelovali že v preteklem šolskem letu.
Tokratno novembersko srečanje smo »posvetili« pogovoru o knjigi Philipa Pullmana Northern lights oz. Severni sij. To je bil svojevrsten preizkus, saj nekateri bralci ne marajo tovrstne literature. Naslov je namreč iz zvrsti fantastike in nekaterim to pač ne »leži« najbolj. Vseeno pa je prav, da predstavimo in se pogovarjamo o različnih zvrsteh.
Pogovor je kar hitro zašel iz začrtane smeri, saj smo teme knjige prenesli tudi v vsakdanje življenje in prav ob problemih vsakdana se običajno razvije najbolj burna debata. To pa je tudi prav, saj skozi pogovor osvetlimo različne vidike obravnavane teme.
Seveda smo se pogovarjali tudi o filmu Zlati kompas, ki je bil posnet prav po obravnavanem delu Philipa Pullmana (Severni sij). Je pa zelo zanimivo. Tisti, ki jim je blizu tovrstna zvrst literature, so prebrali celotno trilogijo in pogledali tudi film. Nekateri pa so samo začeli z branjem, ni jim bilo všeč in niso mogli nadaljevati in so tako prenehali že pred koncem. Vseeno pa so spoznali način pisanja in si tako ustvarili svoje mnenje.
Vidimo se ponovno v januarju, saj je veseli december že tako ali tako prepoln vseh obveznosti in veselih dogodkov. Novo leto pa bomo začeli s pogovorom o knjigi Melvina Burgessa Doing it! oz. Tista reč. Obeta se še eno zanimivo srečanje s pogovorom o zelo aktualni in zanimivi temi – predvsem za mlade.
Ob zaključku leta seveda zahvala vsem zvestim bralcem in ga. Agici Kovše iz Mariborske knjižnice za vso pomoč pri organizaciji.
V novem letu pa vam želimo veliko bralnih užitkov. Naj vas najde prava knjiga ob pravem času.

Ni komentarjev:

Objavite komentar